BYSKOLE UDVIDER

Netop hjemvendt fra Piestany, Slovakiet er Solveig Johansen og Anne-Mette Rosendahl, lærere fra Fredericia Realskole, her deltog de fra d. 6. - 11. marts i en konference arrangeret af ESP-European School Projects.

Det var 21. gang, at lærere fra Europa mødtes omkring den seneste udvikling i brugen af ICT - Information and Communication Technology - i undervisningen. Konferencen afholdes hvert år i forskellige europæiske lande, for også at få den kulturelle dimension med, og i år blev den afholdt i Slovakiet. ESP-European School Projects er en sammenslutning, som støtter op omkring samarbejdet mellem skoler ved at tilbyde et bredt pædagogisk indhold, service og gode erfaringer fra praksis.
 
Det er et krav, at skoleelever oplever den internationale dimission mindst en gang i løbet af deres grundskoleforløb. Det skal helst være et så virkeligt møde som muligt, og eleverne skal være aktive i processen - så hvad er mere oplagt end at 'linke' sig med skoler fra andre europæiske lande. Hvis Europa ikke kommer til dig - må du komme til Europa.

Konferencens titel var også Bridges between Cultures, og derfor var godt og vel 100 deltager fra 13 forskellige lande i Europa samlet for at dele ud af deres erfaringer og lade sig inspirere af hinandens gode ideer til internationale skoleprojekter med fokus på CSCL - Computer Supported Collaborated Learning. Da det ikke altid er muligt at mødes fysisk, gør den hurtige udvikling inden for ICT, det muligt at skabe læreprocesser, samarbejde og socialisering ved at indgå i et samarbejde med skoler i forskellige lande. Man lærer sammen og i samarbejdet kan indgå forskellige web-tools, som oftest alligevel anvendes i undervisningen. E-mail, Internet, chat-rooms, web-cam, Skype og andre elektroniske netværk har unægtelig bidraget til også at lettere et samarbejde på tværs af grænserne.

Selvom den moderne informations- og kommunikationsteknologi hele tiden skaber nye muligheder for spændende undervisning, er det ikke kun gjort med teknologien alene. Konferencen osede af energi og det var virkelige ildsjæle, som gjorde alt for at lukke Europa ind i deres klasseværelser. Konferencen blev åbnet af den slovakiske undervisningsminister Dusan Mesko. Og de næste dage blev der arbejdet i workshops, hvor diverse web-tools, som fx Moodles, e-journal og SuperLogo blev præsenteret og afprøvet.

Konferencen inkluderede også et skolebesøg på en bilingval skole med et spansk-slovakisk samarbejde Gymnázium Milana Rastislava Stefánika i byen Nové Mesto nad Váhom. Skolen har ca. 600 elever, og der undervises blandt andet også i seks sprog: engelsk, fransk, spansk, russisk, tysk og slovakisk. Alt imens kameraet fra den lokale TV station rullede, bød skolens leder, en kvinde, og byens viceborgmester velkommen. De gennemgik skolens curriculum for de enkelte fag, og der var mulighed for at stille spørgsmål inden rundvisningen. Rundvisningen blev ledet af en flok dygtige sprogelever - specielt indkaldt til lejligheden, da de ellers havde 'forårsferie'. De fortalte om deres skole, og med stor iver fremviste de det nyeste computerlokale med 8 computere - ikke én eneste fladskærm! Fysiklokalet var noget, der kunne tage pusten fra enhver dansk fysiklærer, da udstyr og indretning mindede om noget, som burde have været moderniseret for længe siden.  Men på trods af det går 93,4 % af skolens elever videre direkte til universitet, og mange får arbejde inden for den naturvidenskabelige forskning. Skolen har i mange år samarbejdet med andre skoler i Europa.

Slovakkerne er et gæstfrit og meget venligt folk, og da et af konferences formål også er at skabe forbindelser mellem kulturer, byd viceborgmesteren i Piestany også konferencedeltagerne på en reception på byens rådhus. Her var der disket op med specieliter fra det slovakiske køkken, og selv den lokale tv-station var til stede.

Ved den sociale afslutning lørdag aften bød et blandet udvalg af elever fra en lokal skole på sang, dans og musik. Eleverne havde vundet lokale konkurrencer og viste med stor stolthed deres evner frem. Aftens nok mest opsigtsvækkende indslag var meget genialt fremvist af to drenge, der havde konstrueret et teknisk scenario fra Svanesøen ud af Lego, en svane kørte mekanisk rundt i takt med musikken og sprællemænd dansede i små miniatureteatre, alt i mens drengene iført tyl skørter dansede med. De to 12-årige drenge havde vundet en konkurrence i Slovakiet og drømmer nu om at komme til Atlanta i USA, for at deltage i endnu en konkurrence - men mangler en sponsor. Det var fantastisk at se den iver og engagement, der var lagt i de unge menneskers optræden.

Dagene i Piestany, Slovakiet byggede på mange måder bro mellem kulturer, og der hersker ingen tvivl om, at rygsækken var fyldt, da de to lærere drog hjem. - Det har været en videns deling uden lige. Og vi har mange gode ideer til at gribe et internationalt samarbejde an. Vi fik blandt andet skabt gode kontakter til skoler i Slovakiet, England og Holland, siger Anne-Mette Rosendahl.
- Ligeledes blev der taget tilløb til et Comenius Skoleprojekt med så utraditionelle fagkombinationer som engelsk og matematik, siger Solveig Johansen.

Over årene har tusindvis af lærere rundt om i Europa igangsat mange forskellige internationale projekter, og det får eleverne på Fredericia Realskole nu glæde af, idet skolen ikke længere kun er en skole i Fredericia, men en skole i Europa.